AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


Egyszerűbben, gyorsabban - jobbat...

2014.04.18. 09:29     Villányi László

A minap beszélgettem egy rendkívül szimpatikus, neves fodrászmesterrel. Mesélte, hogy világszerte elismert szakértő barátja mondta neki, hogy rohanó világunkban azoké a jövő, akik gyorsabban tudnak jobbat készíteni.

Megnyugodva dőltem hátra...

Megy az idő, újra vizsgázott egy EFG végzős csoport néhány bátor tagja.
Amikor túl voltak az első izgalmakon, a beugró és a további elméleti kérdéseken, és már a készítendő frizura is szépen alakult, volt lehetőségünk beszélgetni velük.
Elmondták: úgy érzik és tapasztalják, hogy az EFG Rendszer megértése leegyszerűsítette számukra a hajvágást. Nincs semmi misztikum, nincs meglepetés, megszűnt a menet közbeni magyarázkodás a vendég felé, amikor valami nem úgy sikerült, ahogy az korábban el lett tervezve. Megszűnt a bizonytalanság, nőtt az önbizalom.

Az egyszerűsödés pedig ahhoz vezetett, hogy - az EFG frizura készítési szellemiségének, filozófiájának gyakorlatba épülése után (ez kinél-kinél hosszabb-rövidebb idő) - gyorsabban készülnek el a munkával.

Azt pedig, hogy a frizurák jobbak is, a vendégek egyértelmű visszajelzései igazolják.

Amikor belekezdtünk az "EFG-be", a hajvágás törvényszerűségeinek, logikájának, meghatározásainak "igazában" teljesen biztos voltam. A tervező asztalon, a számítógépben kristályosodtak ki az összefüggések, sok "mérnöki" ellenőrzésen és igazoláson mentek át.

Azt viszont, hogy a valóságban is működik-e a dolog, csak az élet igazolhatta.

A fentiek alapján azt gondolom - igazolta.

De ki jut el idáig - ahova vizsgázóink már eljutottak? Merthogy az út nem könnyű...
Át kell esni a paradigma váltáson. Ehhez nyitottság kell... 
Azután el kell tudni szakadni a berögződésektől. Attól az elvárástól, hogy az oktatás a fodrász társadalom által megszokottaknak megfelelően, "bemutató szerűen" működjön. Legyen csiri-viri a környezet, az eszkötár feleljen meg a szépségipar top elvárásainak, és az oktató team készítsen frizurákat.
Az jut el az "EFG út" végére, akit mindez nem nem elégít ki. Aki felismeri, hogy az ilyesfajta "képzésekből" tulajdonképpen keveset profitál.

Mert az EFG nem önmagáról, hanem a hallgatók helyzetbe hozásáról szól. Nem az a cél, hogy bemutassuk, hogy mi milyen szépek és ügyesek vagyunk, hanem az, hogy minden ismeretet átadjunk azoknak, akik képesek és hajlandóak azokat befogadni.

Elsősorban a fodrászok jövőjét építjük.

Mert mint mindenben, a hajvágásban is "azoké a jövő, akik gyorsabban tudnak jobbat készíteni"...


A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr286049931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása