AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


Egyszerűbben, gyorsabban - jobbat...

2014.04.18. 09:29     Villányi László

A minap beszélgettem egy rendkívül szimpatikus, neves fodrászmesterrel. Mesélte, hogy világszerte elismert szakértő barátja mondta neki, hogy rohanó világunkban azoké a jövő, akik gyorsabban tudnak jobbat készíteni.

Megnyugodva dőltem hátra...

Megy az idő, újra vizsgázott egy EFG végzős csoport néhány bátor tagja.
Amikor túl voltak az első izgalmakon, a beugró és a további elméleti kérdéseken, és már a készítendő frizura is szépen alakult, volt lehetőségünk beszélgetni velük.
Elmondták: úgy érzik és tapasztalják, hogy az EFG Rendszer megértése leegyszerűsítette számukra a hajvágást. Nincs semmi misztikum, nincs meglepetés, megszűnt a menet közbeni magyarázkodás a vendég felé, amikor valami nem úgy sikerült, ahogy az korábban el lett tervezve. Megszűnt a bizonytalanság, nőtt az önbizalom.

Az egyszerűsödés pedig ahhoz vezetett, hogy - az EFG frizura készítési szellemiségének, filozófiájának gyakorlatba épülése után (ez kinél-kinél hosszabb-rövidebb idő) - gyorsabban készülnek el a munkával.

Azt pedig, hogy a frizurák jobbak is, a vendégek egyértelmű visszajelzései igazolják.

Amikor belekezdtünk az "EFG-be", a hajvágás törvényszerűségeinek, logikájának, meghatározásainak "igazában" teljesen biztos voltam. A tervező asztalon, a számítógépben kristályosodtak ki az összefüggések, sok "mérnöki" ellenőrzésen és igazoláson mentek át.

Azt viszont, hogy a valóságban is működik-e a dolog, csak az élet igazolhatta.

A fentiek alapján azt gondolom - igazolta.

De ki jut el idáig - ahova vizsgázóink már eljutottak? Merthogy az út nem könnyű...
Át kell esni a paradigma váltáson. Ehhez nyitottság kell... 
Azután el kell tudni szakadni a berögződésektől. Attól az elvárástól, hogy az oktatás a fodrász társadalom által megszokottaknak megfelelően, "bemutató szerűen" működjön. Legyen csiri-viri a környezet, az eszkötár feleljen meg a szépségipar top elvárásainak, és az oktató team készítsen frizurákat.
Az jut el az "EFG út" végére, akit mindez nem nem elégít ki. Aki felismeri, hogy az ilyesfajta "képzésekből" tulajdonképpen keveset profitál.

Mert az EFG nem önmagáról, hanem a hallgatók helyzetbe hozásáról szól. Nem az a cél, hogy bemutassuk, hogy mi milyen szépek és ügyesek vagyunk, hanem az, hogy minden ismeretet átadjunk azoknak, akik képesek és hajlandóak azokat befogadni.

Elsősorban a fodrászok jövőjét építjük.

Mert mint mindenben, a hajvágásban is "azoké a jövő, akik gyorsabban tudnak jobbat készíteni"...


A változás elkerülhetetlen

2014.02.04. 12:17     Villányi László

"Miért nem ez van a hivatalos oktatásban?..."

Idestova két és fél éve tartjuk az EFG úgynevezett "7 modulos", élő előadásait. Jártak nálunk frissen végzett, az OKJ bizonyítványt csak néhány napja megszerző fodrászok, és jöttek (30 - 35 éves szakmai múlttal a hátuk mögött) érdeklődő, nyitott oktató fodrászok is. Csak a hivatalos fodrászképzést befolyásoló, szakmai hangadók nem voltak kíváncsiak - eddig - az EFG-re.

Pedig meghívtuk őket egy rendezvényre, ahol a szakma jövője volt a fő téma. Úgy terveztük, bemutatjuk az EFG-t, hátha érdemesnek találják arra, hogy legalább belepillantsanak - lehet-e, érdemes-e ezzel kezdeni valamit, akár hivatalosan is? De nem.
Akik eljöttek a "nagy" nevek közül, azok az elégedetlenek. Ők azok egyébként, akiknek nincs ráhatásuk a hivatalos fodrász képzés felépítésére, tematikájára.
Akinek viszont van, az nem méltatott minket arra sem, hogy megvendégeljük.

2013-ban - az Oktatási Törvény reformja kapcsán - nagy lehetőség állt a szakma elitje előtt. És mi történt? Mi - legalábbis a hajvágás terén - nem látunk jelentős tematikai változást. Azt viszont látjuk, hogy ha valaki fodrász szeretne lenni, ennek az útjába (a korábbiakkal összevetve) számos akadály gördült. Csak két felvonásban lehetnek fodrászok. Dupla idő, dupla pénz. Groteszk, de kézápolást, műkörmözést kell tanulniuk. Elgondolkodtató, nem?...

Miközben az előadásinkat látogatók mind sűrűbben teszik fel a kérdést:
"Miért nem emeltetitek be az anyagot a hivatalos oktatásba? Hiszen ezt kellene hivatalosan oktatni! De jó lett volna, ha annak idején nekünk - az iskola keretein belül - lehetőségünk lett volna hozzájutni ehhez!..."

A válasz egy bűvös fogalomban rejlik. Ez pedig nem más, mint a paradigmaváltás

A "paradigma" sokféle jelentéssel használt kifejezés. Én most a következő értelemben használom: egy adott szakterület tudásának, szakszavainak, összefüggéseinek, alap-törvényszerűségeinek összessége.

A paradigmaváltás az ember döntése, amit az emberi lélek nehezen kezel. A paradigmaváltó személy belső konfliktusok árán jut el e döntésig.

Paradigmaváltási döntést akkor kell hozni, amikor valaki rádöbben, hogy mindaz a tudás, amiben évekig hitt, amire a karrierjét és a megélhetését alapozta, esetleg idejét múlttá válik. Amikor szembe kell nézni azzal, hogy más megközelítéssel sokkal hatékonyabban, és "igazabban" lehet gondolkodni a szakma összetevőiről.
Óriási paradigmaváltás volt, amikor Galilei előállt azzal, hogy a Föld nem lapos, hanem gömbölyű. Amikor csillagászok - pontos számítások alapján - rájöttek (és el is kezdték hirdetni), hogy nem a Nap kering a Föld körül, hanem nagyon is fordítva.
Hogyan bírkóztak meg ezzel az akkori hangadók? Máglyára küldték azt, aki olyan igazságot hirdetett, ami ma már evidencia, alapvető tudás az általános iskolában is. De miért?
Mert nem voltak képesek elfogadni, hogy a világkép, amit felállítottak és hirdettek, amire alapozták a tudásukat, de főképp a megélhetésüket, igencsak meginog, ha az új tudás teret nyer.
Nem tudták, de legfőképpen nem is akarták feldolgozni önmagukban mindezt. Mert sokkal kényelmesebb a régi, biztonságos, jól bevált, mint az új. Mert ha elfogadják az újat, akkor nekik is újra kell értelmezni korábbi állításaikat. Újra kell tanulni a "szakmát". Energiát kell befektetni. És persze kiderül, hogy amit eddig hirdettek, az nagyon is nem volt OK. "Veszélyes ügy..."

Nos, az a gyanúm, nincs ez másképp most sem - a szakma "nagyjaival". Biztos, hogy hallottak az EFG-ről. Lehet, hogy sok jót, esetleg sok rosszat is. De belekukkantani "veszélyesnek" ítéltetik.
"Hátha mégiscsak van benne valami? Hátha tényleg kiderül, hogy lehet máshogy is oktatni a hajvágást. Esetleg sokkal jobban, sokkal többet adva a fodrászoknak, mint ahogy mi (harminc éve változatlanul) tesszük?... Kell ez nekünk? Dehogyis. Minél tovább konzerváljuk a jelenlegi helyzetet, annál tovább tudunk belőle jövedelmet szerezni..."

Totális érdekellentét. Emiatt mondtunk le arról, hogy mi kezdeményezzük az EFG anyag (esetleg annak egy része) beemelését a "hivatalos" fodrász oktatásba.

Egyébként az így gondolkodóknak rossz hírem van. Egyre több EFG-s hallgató ismeri meg az új megközelítést, filozófiát, irányvonalat. Ők már sok esetben úgy jönnek vissza hagyományos, mondjuk "trend" képzésről, hogy nem kaptak semmit. Látják a bemutató fodrász bakijait, és pontosan látják, hogy maga a bemutató fodrász sem érti, amit csinál - ő is csak valakit másol. A szöveg (ha van) értelmezhetetlen, vagy hibás elemeket tartalmaz.

Egyre többen vannak. Egyre több fodrásznak derül ki, hogy a király meztelen... A néma áhítatot felváltja az értelem és a tisztán látás...

Meggyőződésünk, hogy az EFG előbb-utóbb hivatalos tananyag lesz. Esetleg majd akkor, amikor külföldről kerül "vissza" Magyarországra. Nem újság ez, magyar specialitás... De az EFG soha nem fog pedálozni ezért.

Mindenképpen alulról jövő kezdeményezés eredménye lesz ez. Egy forradalomé. Mert csak a legkiválóbb uralkodók karolnak fel változásokat, az idő szavának engedve. A középszerű átlag önmagától sose változtat... Inkább be akarja betonozni mindazt, ami a hatalmát és a megélhetését biztosítja...

Ne használd, ha nem tudod, mit jelent...

2012.05.16. 13:49     Villányi László

Divat lett a plágium?...

A minap, egy haladó modul oktatásunkon néhány hallgatónk egybehangzóan állította, hogy egy bemutatón olyan kifejezéseket, szakszavakat használt az előadó, amiket eddig csak és kizárólag nálunk, az EFG kurzusokon hallottak. Arra figyeltek fel, hogy az illető az "átvett" szavak értelmét nem magyarázta el, ráadásul rosszul, hibásan alkalmazta azokat.

January Jones aszimmetrikus bob stílusban nyomul

2012.04.29. 07:48     Villányi László

Bob, vagy mi a csuda?

Vesszőparipánk, hogy aki nem csupán csodálója, de alkotója is egy frizurának, képes legyen az alkotás folyamatát lépésekre bontani, miközben azért lelki szemei előtt folyamatosan ott lebeg az előre eltervezett forma, a vendégre tökéletesen illeszkedő frizura.
Ahhoz persze, hogy előre tervezhessünk, és hogy esélyünk legyen az elképzelt végeredményt megkapni - azaz a munka ne csapjon át kétségbeesett farigcsálásba -, ismerni kell a rész-feladatokhoz szükséges eszközöket. Ezeket a tervezés során át kell(ene) gondolni, "leltárba kell(ene) venni"; akár a főzésnél, a hozzávalókat össze kell(ene) tudni készíteni. Mindehhez pedig ismerni kell(ene) ezek elnevezéseit, főleg pedig az elnevezések mögött rejlő tartalmat is.

Mit tudhatsz meg a hajvágásról az EFG Akadémián

2012.04.17. 22:17     Villányi László

Mostanság kevés az időm. Arra gondoltam, hogy szóljon ez a blog egyszerűen arról, hogy megmutatom, miből is áll össze a 7 modul. Íme:

Valamit valamiért...

2012.04.11. 08:39     Villányi László

Pénzvisszafizetési garancia

A hír: 2013. április 10-től az első modulunkra pénzvisszafizetési garanciát vállalunk.
Mi van emögött?...

Eltelt fél év, gondoltuk, ideje mérleget vonni. A legjobb mérce: mit mondanak a hallgatóink rólunk. Hál' istennek, jókat - nem kell ezt sokat ragozni, utána lehet nézni, írtam is már erről.
De hogyan érhetnénk el, hogy még többen és többen jöjjenek el? Nekünk az első lehetőség a bizonyításra az első modul. Ott derül ki, hogy pusztán hangzatos ígéretekről, marketing szövegekről van-e szó, vagy tényleg olyan más-e, tényleg olyan hasznos-e az EFG?
Hogyan érhetnénk el például a csalódottakat? Azokat, akik számos más kurzuson résztvettek már korábban, és akik közül - hallgatóink egybehangzó véleménye szerint - sokkal többen és sokkal többször csalódtak már, mint nem. Vagy hogyan mutassuk meg magunkat azoknak, aki simán csak óvatosak. Vagy akik nagyon meggondolják, milyen képzésekre adják a pénzüket, energiákukat, idejüket. Vagy akik csak kivárnak... Hiszen annyi ígéret, szépen kecsegtető ajánlat van a net-en...

Vágással, vagy styling-al?

2012.03.26. 11:44     Villányi László

Megdöbbentett egy minap lezárult felmérésünk eredménye. Sok válasz alapján átlagosnak mondható, hogy (hölgyek esetében) az egy vendégre fordított idő 1/4-ét teszi ki a vágás, 3/4-ét pedig az azt követő styling, főnözés stb.

Nincs is ezzel semmi baj, különösen ha a jobbnál jobb eszközöket és anyagokat gyártók és forgalmazók szemével nézzük a dolgot. Az üzlet dübörög, dörzsölhetjük a tenyerünket, mi kell még?...

Valami azért kell. Ezt meg onnan tudom, hogy keresletet lehet generálni például ilyen marketing üzenetekkel - idézek: " (x.y.) technikával vágom a hajakat, és így a vendégek otthon ugyanúgy meg tudják szárítani a hajukat, mintha fodrásznál jártak volna. A frizura rendezi önmagát!" Nem akarok most belemenni abba, hogy mi is az a valami, amit az illető technikának nevez. Ha valaki a "technika" szó alatt azt érti, amit az adott oktatási rendszer képvisel - hát legyen. Ami most a lényeg, az a második, rövid mondatocska: "A frizura rendezi önmagát!"

Már az első modul után is...

2012.03.13. 10:02     Villányi László

A minap a Start Up kezdő modulról kérdezett valaki telefonon. Az illető - saját bevallása szerint - több, mint 35(!) éve van a szakmában. Érdeklik az újdonságok, önmagát nyitottnak érzi. Ha van esély arra, hogy valami jó dolog kerekedjen ki, ő bizony belevág... Látta a honlapunkat, szerinte az EFG ilyesmi lehet... Egyszóval érdeklődik, mikor lehet jönni, mi is ez?...
Lenyűgöző életerő, kíváncsiság, szakmai alázat...

Premier, főpróba nélkül

2012.03.06. 12:11     Villányi László

Hogy fogadják majd a fodrászok?   

A legeslegelső előadás előtt nagyon izgultam. (Ez ma is így van, csak nem annyira...)
Nem tudom, látszott-e rajtam. Remegett-e a hangom, adtam-e bármi egyéb jelét. Aki ismer, rögtön levágta volna - nem ilyen szoktam én lenni.

Mert hogy itt van ez a RENDSZER. Tudjuk róla, hogy egyedi, szuper, nincs ilyen, meg logikus, meg világos, meg hiánypótló, meg minden..., de...
Sikerül-e úgy előadni, hogy mindez - legalább csírájában - ki is derüljön? Már a délelőtt folyamán? Az érdeklődés felkeltésére sokkal több időnk ugyebár nincs...
Itt ül 30 fodrász, aki megszavazta az EFG-nek a bizalmat (így utólag külön köszönet érte). Eljöttek egy olyan képzésre, amiről nem tudhattak semmit. Nem kérdezhettek meg egyetlen kollégát sem, hogy "na, milyen volt?... " Nagy volt a tét: az esetleg hiába való, akár több órás utazás, a kidobott pénz, az elfecsérelt idő...

Alapvágások?... Hiszen azok vannak ám!

2012.02.27. 20:25     Villányi László

Na jó, de minek, ha mégsem?   

Bár az alapok nem az alapvágásoknál kezdődnek, ez a téma nagyon izgalmas.
Nem találkoztunk olyan fodrásszal, aki ne hallott volna alapvágásokról. A kétségbeesett tanulóról már írtam, aki szerette volna tudni, hogy ha 4 alapvágás van, akkor miért csak 3 van? A legutóbbi oktatásunkon viszont volt egy hallgatónk, akinek meg csak kettőt tanítottak annak idején - igaz, férfi fodrász az illető. Minden esetre, ha statisztikailag nézzük a dolgot, a legtöbben azért négyről tudnak. ("Ki mondja meg nekünk akkor hogy mi alaphajvágás és mi nem?")

Utolsó bejegyzés az EFG indulásáról

2012.02.23. 09:25     Villányi László

A fodrászoknak nem jár a megalapozott tudás?

Mottó: Magad uram...

A RENDSZER megalkotása - a helyzet feltárása után - kihívássá és elkötelezettséggé alakult.
A kihívást az ismeretlenség jelentette, az elkötelezettséget az a helyzet táplálta, amiben a fodrászokat lenni véltem. A segíteni akarás. Küldetéstudatom alakult ki.
Elkezdtem beleásni magam egy teljesen ismeretlen szakmába. Ástam és ástam és ástam... Utána néztem a "nagyoknak" is (Sasson, Pivot Point stb.). Nekem minden újdonság volt, és semmi sem volt természetes. Ez persze hasznos is volt: kívülállóként a megszokás nem befolyásolt. Szemet szúrtak olyan dolgok is, amik fölött talán elsiklottam volna az "így szoktuk" miatt.

Az ötlet és a megvalósulás 4.

2012.02.21. 09:37     Villányi László

Utolsó mentsvár(?) - a step by step-ek

Mottó: Úgy jártam mint parasztbácsi a műrepüléskor: na, erre nem számítottam!...

Mivel írott tananyagokra nem leltem, a továbbképzések sem segítettek a tájékozódásban, gondoltam: jöjjenek a "step by step"-ek. A nevében is benne van: "lépésről lépésre"! Na, majd itt megtalálom a hazai szakkifejezéseket! Meg a logikát! Ahogy a frizura készül!... A kulcsot a RENDSZER elkészítéséhez! Hogy az oktatásainkon a lehető legérthetőbb legyen minden! Itthon is!

Röviden: Nem jött be...

Az ötlet és a megvalósulás 3.

2012.02.17. 07:21     Villányi László

Továbbképzések...

Legutóbb az alapkézésekről volt szó. Nézzük most a továbbképzéseket.
Ezekből leginkább kétféle létezik, a termékismertetős, és a hajvágós-frizurabemutatós. A termékismertetős kurzus gyakorlatilag valamely újonann bevezetett termék előnyeire hívja fel a figyelmet, és a használatára tanítja meg a fodrászokat. Nem a mi területünk, mert itt nem arról van szó, hogy a hajvágással érjünk el megfelelő formai hatásokat.
A "hajvágós"-at én úgy hívom, hogy "trend képzés". Ezeken lehet megtudni, hogy mi lesz a közeljövőben a menő, a trendi, a divatos - frizura ügyben. És ezeken van lehetőség elsajátítani az adott divatfrizurák elkészítését.

Első hallásra rendben is van ez - simán lehet, hogy csak nekem, a mérnöknek szúrt szemet valami.

Az ötlet és a megvalósulás 2.

2012.02.15. 11:29     Villányi László

Meglepetések sokkoltak...

Mielőtt hozzákezdtem volna a RENDSZER megalkotásához - mint afféle mérmök - meg akartam tudni, mi a helyzet a hajvágás oktatásával. Kerestem tankönyvet, írott anyagot, kutattam a neten - mindent akartam, ami hajvágás témában fellelhető. A fő kérdés az volt, hogy mit tanulnak / tanítanak a hajvágásról nálunk?

Az ötlet és a megvalósulás 1.

2012.02.13. 09:58     Villányi László

Egy régi barátom, ízig-vérig fodrász keresett meg azzal, hogy valamit kellene tenni hajvágás ügyben.
Ő 30 éve Svédországban él, de - talán a nosztalgia, talán az itthon maradt testvér, talán a világ legszebb női miatt - egy ideje sokszor jön haza...
Fodrász lévén akarva-akaratlanul összehasonlítja a látványt - frizura ügyben is - a kinti világgal.
Nos, a helyzet nem rózsás.

Más területeken talán indokoltan nehezebb a felzárkózás. Ám hajvágás és frizura-kultúra ügyben a lemaradás (mert az sajnos van) nem gazdasági vagy politikai kérdés.
Ha valaki nyitott szemmel jár a világban, akkor megtapasztalhatja ezt.

Magyarország azonban nem Svédország. Más a szellem, a közhangulat, az emberek egymáshoz és a világhoz való viszonya. Mástól lesz valaki itt hiteles, mint odakint. Nagyon más az alapképzés, amire építkezni lehet. És persze nem volt RENDSZER, ami alkalmas a reprodukálásra, ami megcáfolhatatlan elemekre épít, ami tanítható. Informatikusi nyelven szólva: nem volt "dobozos termék", amit bárhol bárki kinyit, gond nélkül, bármiféle előképzettség híján is használhat. Következtetés: létre kell hozni a RENDSZERT, és el kell kezdeni ismertté tenni a fodrász világban.

Barátom, a művész felismerte, hogy ő nem képes erre. Társ kellett a megvalósításhoz.

A szakmán belül - többszöri próbálkozásra is - kimondott vagy ki nem mondott elutasításra talált. Végül megkeresett engem. Ismert régóta, gyerekkori barátok voltunk. Tudta, hogy "kocka pali" vagyok. Addig nem nyugszom, amíg egy-egy állítás nem lesz teljesen érthető. Szeretem, ha az okok és következmények világosak. Hogy amíg ez nincs meg, nem lépek tovább. Én pedig ragaszkodtam ahhoz, hogy az itthoni bevezetést nem lehet elkezdeni addig, amíg nem lesz minden egyes mozzanat pontosan elmagyarázható és ábrákkal is bizonyítható.

Ki lenne alkalmasabb egy ilyen feladatra, mint egy "kocka" gépészmérnök?...
Hozzákezdtem a RENDSZER megalkotásához. Ha elakadtam, kérdeztem. Barátom - ha tudott - válaszolt. Mivel olyan kérdéseket tettem fel, amelyek a különféle vágási eredmények ok-okozati összefüggéseire vonatkoztak, csak ritkán kaptam választ. Ilyenkor egymagam kezdtem kísérletezni, rajzoltam és szerkesztettem, előbányásztam ábrázoló geometria tudásomat. Addig nem nyugodtam, amíg cáfolhatatlan, korrekt választ nem kaptam.

Hogy a "kockaság" milyen meglepetésekkel szolgált, hogy mérnök létemre mennyire képedtem el dolgokon, és mik voltak ezek - legyen az a legközelebbi blog témája.

Sajnos útjaink azóta szétváltak. Barátom szíve visszahúzta őt a "mutassuk meg" világába. Ő ebben nőtt fel, ahhoz szokott, hogy a fodrászok a képzéseken többet "néznek" és kevesebbet gondolkodnak.
Én viszont a "magyarázzuk el" következetes híve vagyok. És bár ez szokatlan a fodrászoknak, az előadásainkon gondolkodni kell. Meggyőződésem, hogy bármely szakma alap-összefüggéseinek, alapelemeinek és törvényszerűségeinek megértése az alapfeltétele annak, hogy később ki-ki szabadon szárnyaljon a szakmájában.

Miért indítjuk el ezt a blogot?

2012.02.10. 18:57     Villányi László

Az "EFG - Education to Freedom Group" meggyőződése, hogy a magyarországi fodrászképzés megérett a reformra.
Ezért indítottuk el speciális továbbképzésünket, és ezért dolgozunk azon, hogy az általunk előadott struktúrált tananyagot, és képzési módszereinket minél többen megismerjék.

Ez a blog többek között arról szól majd, hogy miért gondoljuk szükségesnek a reformot? Miért hisszük azt, hogy van létjogosultsága annak, amit csinálunk? Mit csinálunk, és mik a tapasztalataink? Miben tér el minden más képzéstől az EFG által bevezetett tematika és módszerek? Hogyan lehetnek a frizurák "tudatosak"?

süti beállítások módosítása