AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


January Jones aszimmetrikus bob stílusban nyomul

2012.04.29. 07:48     Villányi László

Bob, vagy mi a csuda?

Vesszőparipánk, hogy aki nem csupán csodálója, de alkotója is egy frizurának, képes legyen az alkotás folyamatát lépésekre bontani, miközben azért lelki szemei előtt folyamatosan ott lebeg az előre eltervezett forma, a vendégre tökéletesen illeszkedő frizura.
Ahhoz persze, hogy előre tervezhessünk, és hogy esélyünk legyen az elképzelt végeredményt megkapni - azaz a munka ne csapjon át kétségbeesett farigcsálásba -, ismerni kell a rész-feladatokhoz szükséges eszközöket. Ezeket a tervezés során át kell(ene) gondolni, "leltárba kell(ene) venni"; akár a főzésnél, a hozzávalókat össze kell(ene) tudni készíteni. Mindehhez pedig ismerni kell(ene) ezek elnevezéseit, főleg pedig az elnevezések mögött rejlő tartalmat is.

Az InStyle.co.uk egyik márciusi száma (március 23.) a következő címmel jelent meg:
"January Jones aszimmetrikus bob stílusban nyomul!"
A cikk leírja, hogy a divat körforgásához igazodva January Jones, a Mad Man sztárja bombasikert aratott "nagy-kislány" kinézetű bob-jával, a Mad Man beharangozó road show-n. Azután röviden elemzi a frizurát, végül megállapítja, hogy az "sokoldalú, elegáns, és nagyon kúl, és tutti, hogy ez a stílus meghatározó lesz 2012. nyarán".
Íme a fotó.

Bob?...

"Attól függ..." mondja az EFG. Mi tudjuk, hogy a képen egy egészforma alapvágás-technikával készült frizura látszik. Nem az elnevezés a lényeg, hanem az, hogy milyen szerkezeti ("struktúrális") törvények figyelembe vételével alkotott a mester.

Aki csupán a jelenlegi oktatási- és vizsgarend szerint tanul és vizsgázik, az sajnos arra kényszerül, hogy ne technikákban, hanem frizurákban gondolkozzon. Amiknél - ráadásul - a névhez kötődik, hogy hogyan készülnek. Határozott tapasztalatom, hogy a "bob" elnevezés hallatán nálunk, Magyarországon nem az a FRIZURA jelenik meg a fodrászok előtt, amit a képen látunk. Mi, EFG-sek viszont nem jövünk zavarba. Tudjuk, hogy a bob - akár mint frizura, akár csak mint frizura rész - egyszerűen csak egészforma struktúra. Számunkra nincs tehát ellentmondás. Mindegy, minek nevezik. Bob, vagy akármi más. Nem a név a lényeg. Nem a név alapján ismerszik meg, hogy hogyan kell elkészíteni. Bárhogy hívnák, ránézésre tudjuk, hogyan áll össze, mitől lesz olyan, amilyen.

Egyszer nekidurálom magam, és írok egy blogot arról, hogy szerintem miért nincs értelme 2012-ben "klasszikus" és "divat" hajvágásról beszélni. Meg versenyeket rendezni, vizsgakövetelményeket összeállítani ilyen felosztás szerint.
Lehet, hogy kicsapja majd a biztosítékot...

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr524478800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása