AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


A változás elkerülhetetlen

2014.02.04. 12:17     Villányi László

"Miért nem ez van a hivatalos oktatásban?..."

Idestova két és fél éve tartjuk az EFG úgynevezett "7 modulos", élő előadásait. Jártak nálunk frissen végzett, az OKJ bizonyítványt csak néhány napja megszerző fodrászok, és jöttek (30 - 35 éves szakmai múlttal a hátuk mögött) érdeklődő, nyitott oktató fodrászok is. Csak a hivatalos fodrászképzést befolyásoló, szakmai hangadók nem voltak kíváncsiak - eddig - az EFG-re.

Pedig meghívtuk őket egy rendezvényre, ahol a szakma jövője volt a fő téma. Úgy terveztük, bemutatjuk az EFG-t, hátha érdemesnek találják arra, hogy legalább belepillantsanak - lehet-e, érdemes-e ezzel kezdeni valamit, akár hivatalosan is? De nem.
Akik eljöttek a "nagy" nevek közül, azok az elégedetlenek. Ők azok egyébként, akiknek nincs ráhatásuk a hivatalos fodrász képzés felépítésére, tematikájára.
Akinek viszont van, az nem méltatott minket arra sem, hogy megvendégeljük.

2013-ban - az Oktatási Törvény reformja kapcsán - nagy lehetőség állt a szakma elitje előtt. És mi történt? Mi - legalábbis a hajvágás terén - nem látunk jelentős tematikai változást. Azt viszont látjuk, hogy ha valaki fodrász szeretne lenni, ennek az útjába (a korábbiakkal összevetve) számos akadály gördült. Csak két felvonásban lehetnek fodrászok. Dupla idő, dupla pénz. Groteszk, de kézápolást, műkörmözést kell tanulniuk. Elgondolkodtató, nem?...

Miközben az előadásinkat látogatók mind sűrűbben teszik fel a kérdést:
"Miért nem emeltetitek be az anyagot a hivatalos oktatásba? Hiszen ezt kellene hivatalosan oktatni! De jó lett volna, ha annak idején nekünk - az iskola keretein belül - lehetőségünk lett volna hozzájutni ehhez!..."

A válasz egy bűvös fogalomban rejlik. Ez pedig nem más, mint a paradigmaváltás

A "paradigma" sokféle jelentéssel használt kifejezés. Én most a következő értelemben használom: egy adott szakterület tudásának, szakszavainak, összefüggéseinek, alap-törvényszerűségeinek összessége.

A paradigmaváltás az ember döntése, amit az emberi lélek nehezen kezel. A paradigmaváltó személy belső konfliktusok árán jut el e döntésig.

Paradigmaváltási döntést akkor kell hozni, amikor valaki rádöbben, hogy mindaz a tudás, amiben évekig hitt, amire a karrierjét és a megélhetését alapozta, esetleg idejét múlttá válik. Amikor szembe kell nézni azzal, hogy más megközelítéssel sokkal hatékonyabban, és "igazabban" lehet gondolkodni a szakma összetevőiről.
Óriási paradigmaváltás volt, amikor Galilei előállt azzal, hogy a Föld nem lapos, hanem gömbölyű. Amikor csillagászok - pontos számítások alapján - rájöttek (és el is kezdték hirdetni), hogy nem a Nap kering a Föld körül, hanem nagyon is fordítva.
Hogyan bírkóztak meg ezzel az akkori hangadók? Máglyára küldték azt, aki olyan igazságot hirdetett, ami ma már evidencia, alapvető tudás az általános iskolában is. De miért?
Mert nem voltak képesek elfogadni, hogy a világkép, amit felállítottak és hirdettek, amire alapozták a tudásukat, de főképp a megélhetésüket, igencsak meginog, ha az új tudás teret nyer.
Nem tudták, de legfőképpen nem is akarták feldolgozni önmagukban mindezt. Mert sokkal kényelmesebb a régi, biztonságos, jól bevált, mint az új. Mert ha elfogadják az újat, akkor nekik is újra kell értelmezni korábbi állításaikat. Újra kell tanulni a "szakmát". Energiát kell befektetni. És persze kiderül, hogy amit eddig hirdettek, az nagyon is nem volt OK. "Veszélyes ügy..."

Nos, az a gyanúm, nincs ez másképp most sem - a szakma "nagyjaival". Biztos, hogy hallottak az EFG-ről. Lehet, hogy sok jót, esetleg sok rosszat is. De belekukkantani "veszélyesnek" ítéltetik.
"Hátha mégiscsak van benne valami? Hátha tényleg kiderül, hogy lehet máshogy is oktatni a hajvágást. Esetleg sokkal jobban, sokkal többet adva a fodrászoknak, mint ahogy mi (harminc éve változatlanul) tesszük?... Kell ez nekünk? Dehogyis. Minél tovább konzerváljuk a jelenlegi helyzetet, annál tovább tudunk belőle jövedelmet szerezni..."

Totális érdekellentét. Emiatt mondtunk le arról, hogy mi kezdeményezzük az EFG anyag (esetleg annak egy része) beemelését a "hivatalos" fodrász oktatásba.

Egyébként az így gondolkodóknak rossz hírem van. Egyre több EFG-s hallgató ismeri meg az új megközelítést, filozófiát, irányvonalat. Ők már sok esetben úgy jönnek vissza hagyományos, mondjuk "trend" képzésről, hogy nem kaptak semmit. Látják a bemutató fodrász bakijait, és pontosan látják, hogy maga a bemutató fodrász sem érti, amit csinál - ő is csak valakit másol. A szöveg (ha van) értelmezhetetlen, vagy hibás elemeket tartalmaz.

Egyre többen vannak. Egyre több fodrásznak derül ki, hogy a király meztelen... A néma áhítatot felváltja az értelem és a tisztán látás...

Meggyőződésünk, hogy az EFG előbb-utóbb hivatalos tananyag lesz. Esetleg majd akkor, amikor külföldről kerül "vissza" Magyarországra. Nem újság ez, magyar specialitás... De az EFG soha nem fog pedálozni ezért.

Mindenképpen alulról jövő kezdeményezés eredménye lesz ez. Egy forradalomé. Mert csak a legkiválóbb uralkodók karolnak fel változásokat, az idő szavának engedve. A középszerű átlag önmagától sose változtat... Inkább be akarja betonozni mindazt, ami a hatalmát és a megélhetését biztosítja...

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr835798136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása