AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


Az ötlet és a megvalósulás 3.

2012.02.17. 07:21     Villányi László

Továbbképzések...

Legutóbb az alapkézésekről volt szó. Nézzük most a továbbképzéseket.
Ezekből leginkább kétféle létezik, a termékismertetős, és a hajvágós-frizurabemutatós. A termékismertetős kurzus gyakorlatilag valamely újonann bevezetett termék előnyeire hívja fel a figyelmet, és a használatára tanítja meg a fodrászokat. Nem a mi területünk, mert itt nem arról van szó, hogy a hajvágással érjünk el megfelelő formai hatásokat.
A "hajvágós"-at én úgy hívom, hogy "trend képzés". Ezeken lehet megtudni, hogy mi lesz a közeljövőben a menő, a trendi, a divatos - frizura ügyben. És ezeken van lehetőség elsajátítani az adott divatfrizurák elkészítését.

Első hallásra rendben is van ez - simán lehet, hogy csak nekem, a mérnöknek szúrt szemet valami.

Kérem szépen, ezeken a kurzusokon az történik, hogy az oktatók (Londonban, Los Angeles-ben, Párizsban világhírességek, itthon pedig azok, akikben van oktatói véna, a tehetségük is megvan hozzá, és a lehetőségük is, hogy kijussanak a divat fővárosaiba) lépésről-lépésre megmutatják, hogy az éppen aktuális trendi frizurát hogyan kell elkészíteni.
Ez - legalábbis azokon a továbbképzéseken, amiket én láttam - úgy megy, hogy (jó esetben) az adott frizura formájának elvi felvázolása után (hogy fog kinézni, mi benne az új stb.) - a bemutató mester nekiáll, és 1-től akárhány lépésben, szépen sorjában haladva elkészíti a frizurát.
A helyzet pedig az, hogy (a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségeikkel) a résztvevők nem tehetnek mást, mint hogy levideózzák, lerajzolják, felírják, vagy megpróbálják megjegyezni (már ha kiváló memóriával rendelkeznek) a mester által mutatott 20, 25, 30 vagy akárhány lépést.
Később aztán, ha a "rögzítés" sikerült - tökre ugyanazt, de csakis azt a frizurát - el is tudják majd készíteni.

Hol van hát a hiba a mutatványban?

Hogy érzékeltessem egy kicsit: Nekem ez olyan, mintha - maradjunk a divat szakmánál - egy divatbemutató úgy zajlana, hogy a modellek bemutatják a ruhákat, majd a jelenlévőket be kellene terelni egy terembe, és meg kellene mutatni nekik, hogy a bemutatott ruhákat (persze szigorúan csak éppen azokat, és pont ugyanúgy) hogyan kell elkészíteni...
Ja, hogy "pont az" cikin áll majd egy kicsit molettebb vagy soványabb, magasabb vagy alacsonyabb vevőn?... Hát így járt... Nekünk ezt mutatták, ezt tudjuk... ez a divat!...
Forduljunk hasonlatért más szakmákhoz. Ez a munkamenet olyan, mintha az asztalost az alapképzés során a három ajtós szekrény készítésére tanítanák meg. Nem a fűrészelésre, gyalulásra, a csiszolásra, politúrozásra, a csapolásra. Nem. Hanem a háromajtós szekrényre. És ha idén a lábon álló kétajtós szekrény lesz a divat? Te meg haladni akarsz a trendekkel? Akkor gyere el a továbbképzésre, megmutatjuk neked a lábon álló kétajtós szekrény készítését!
Folytathatnám a kőművessel, aki csak kétablakos házat tud építeni (feltéve, hogy nem megy el a "háromablakos ház építés kurzusra"), a villanyszerelővel, és így tovább... Nem is tudom, van-e még egy ilyen - mérnök szemmel "furcsa" - helyzet, amiben a fodrászok a hajvágást illetően vannak.

Na, nekem ez szúrt szemet. Nem fért a fejembe, egyszerűen képtelen voltam elfogadni!

Tényleg így kell ennek lennie? Olyan speciális ez a terület, hogy nem lehet az alapokat olyan szemlélettel magtanítani, mint más szakmáknál? Vagy esetleg mégiscsak vannak olyan alapfogások, mérnökösen mondva "rendszer-elemek", amik ismerete megszüntetheti ezt a különös helyzetet?
Amiket - ha valaki megért és megtanul - akkor egy-egy frizurában fel is ismerhet? És amikkel bármely frizurát el is tud készíteni? Anélkül, hogy lépésről lépésre meg kellene mutatni a vágás teljes folyamatát?
Amikkel - egy adott trenden belül maradva - tudatosan testre tudja szabni a dizájnt?

Nem lenne jobb, ha egy-egy továbbképzésen nem az elkészítés lépéseire kellene koncentrálni? Ha maradna figyelem a mesterfogások, mozdulatok, egyedi trükkök ellesésére? Hiszen ez a lényeg, ha egy világhírességet, egy oktató mestert nézhetek! Nemde?...

Akkor még nem tudtam, most már tudom: igen, léteznek alapelemek, létezik kreatívabb szemlélet, és mindezt meg is lehet tanítani!

A RENDSZERT ebben a szellemben kellett kialakítani - de erről majd egy következő blogban.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr694122497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása