AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


Ne használd, ha nem tudod, mit jelent...

2012.05.16. 13:49     Villányi László

Divat lett a plágium?...

A minap, egy haladó modul oktatásunkon néhány hallgatónk egybehangzóan állította, hogy egy bemutatón olyan kifejezéseket, szakszavakat használt az előadó, amiket eddig csak és kizárólag nálunk, az EFG kurzusokon hallottak. Arra figyeltek fel, hogy az illető az "átvett" szavak értelmét nem magyarázta el, ráadásul rosszul, hibásan alkalmazta azokat.

Az EFG egyik célja, hogy a szakmán belül honosodjon meg egy egységes szakmai nyelvezet. Jelenleg ilyen nincs. Szakmai alapfogalmak sokasága hiányzik, nincsenek értelmezve, nincsenek meghatározva és megmagyarázva. Éppen ezért mi örülnénk a legjobban, ha az EFG korrekt nyelvezete mielőbb elterjedne.

Azt viszont nem tudom elfogadni, ha valakinek az innen-onnan felcsipegetett kifejezések megtetszenek, és anélkül, hogy tudná, pontosan mit is mond, saját szájíze szerint, vélt jelentéstartalommal használni kezdi ezeket.

A szakmát féltem. Az EFG kidolgozott egy kifejezés rendszert, egy szótárat - azért, hogy a szakma tanítható, és egyértelműen elmondható legyen. Minden egyes szót megmagyarázunk, helyre teszünk. Építkezünk. Ettől lesz minden világos, tiszta. Ám ha kifejezéseinket össze-vissza és rosszul kezdik használni, bezárul a kör. Ugyanolyan káosz lesz, mint ami jelenleg uralkodik. Becsapják, átverik, megtévesztik a gyanútlan hallgatóságot. Összezavarják azokat, akik éppen azért ülnek ott, mert szeretnének tisztán látni.

Tisztelettel kérem, ne tessék a szakmát még mélyebbre lökni. Szeretettel várunk a kurzusainkon MINDENKIT - akár a legnevesebb oktatókat is -, akit tényleg érdekel a szakma sorsa. Bár a komplett rendszer jogvédett, nem bánjuk, ha egyes kifejezéseinket használják. Na persze, csak ha JÓL! Korrektül elmagyarázva, esetleg hozzátéve, hogy "hölgyeim és uraim, most pedig egy EFG által bevezett kifejezést használok..."

Ahhoz viszont ragaszkodunk, hogy az értelem ne híguljon fel. Ha segíteni nem tudnak, legalább ne ártsanak. Tessék eljönni hozzánk. Garantáljuk, hogy "első kézből" lesz a legjobb hallani, hogy mi mit jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr664516441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása