AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


Már az első modul után is...

2012.03.13. 10:02     Villányi László

A minap a Start Up kezdő modulról kérdezett valaki telefonon. Az illető - saját bevallása szerint - több, mint 35(!) éve van a szakmában. Érdeklik az újdonságok, önmagát nyitottnak érzi. Ha van esély arra, hogy valami jó dolog kerekedjen ki, ő bizony belevág... Látta a honlapunkat, szerinte az EFG ilyesmi lehet... Egyszóval érdeklődik, mikor lehet jönni, mi is ez?...
Lenyűgöző életerő, kíváncsiság, szakmai alázat...

Annak idején sokat töprengtem azon, hogy mikor mondható sikeresnek az EFG-t?
Arra jutottam, hogy - a távoli jövő tekintetében - akkor, amikor minden fodrász azzal a szellemiséggel dolgozik, amit az EFG képvisel. A "véleményvezéreket", és a legeldugottabb kis faluban dolgozó fodrászt is beleértve - mindenki.
Bár tudom, hogy valamikor ez be fog következni ("előbb utóbb mindenki nálunk köt ki" - szoktam mondani) azért mégiscsak jó, ha kézzelfoghatóbb visszaigazolások is vannak, ugyebár. Például, hogy sikerül-e úgy magyaráznunk, hogy a résztvevők meg akarják ismerni a komplett EFG-t - azaz jelentkeznek a rákövetkező modulra. A továbbjelentkezők száma megmutatja majd - gondoltam -, hogy modulról modulra tényleg új és új ismereteket kapnak-e, jó-e, érdekes-e az előadás - legyen tehát ez a siker kézzel fogható, gyakorlati mutatója...

Nos, ezidáig 14 előadás ment le. A jelentkezési arány nagyon is jó... Ám mindezzel együtt hogy mi a "siker" - átfogalmazódott bennem.
Ma azt gondolom: a tényleg igazi az, hogy "tudományunk" a valós életben is megállja a helyét. Hogy a résztvevők az új megközelítéssel és szemléletmóddal tárgyalt "elméleti" hajvágásból kézzelfogható, a napi gyakorlatban is használható többletet kapnak.
Hogy honnan tudom?
Onnan, hogy a hallgatók számának növekedésével, ahogy egyre többen és többen vannak túl a kettes, hármas, négyes modulon, egyre több pozitív visszajelzést kapunk - a gyakorlati alkalmazhatóságról is.
Elmondják, hogy azzal, hogy megértették a 4 alapvágás-technika (a 4 struktúra) lényegét, az addig végtelenül sokféle frizura leegyszerűsödött. Megvilágosodásról beszélnek. Látják, hogy a frizurák sokfélesége mindig néhány alapelemre épül. Hogy már úgy járnak az utcán, hogy figyelik a frizurákat, fel akarják ismerni, és fel is ismerik az alapokat. Olyan ez, mint a narkó lehet... Képtelenség abbahagyni...

       

Egyszóval - akárhány éve is fodrászok - a kurzus óta másképp, más szemmel nézik a frizurákat... És ez a "más szem" igenis megkönnyíti, egyszerűsíti a munkájukat, a frizurák jobbak lesznek. Tudatosan készítik. És a vendégek? Ők rendszeresen megjegyzik, hogy "...jé, most milyen jó lett..."

Mindehhez persze ma még kell egyfajta nyitottság, szakmai alázat, életkedv, érdeklődés. Mint a bevezetőben említett régi motorosé...
Le kell ugyanis győzni sok mindent. Az "én már mindent tudok"-ot, a "nekem amúgy is sok vendégem van" mentalitást, a "nekem ne adják az észt" hozzáállást. A bezártságot, a megkeseredettséget, az "úgysem fog menni"-t. Elég bátornak kell lenni legalább egy próbálkozás - az első modul - erejéig...

Mondják a hallgatóink, hogy az új technikák csak hab a tortán. Hogy más kurzusokon a fő szám, ha el lehet csípni egy-egy új trükköt, technikát. Nálunk viszont - látják már - az 5 féle sávozás, a 4 főcsoportba sorolt, amúgy végtelenül sokféle hosszabbodó, és minden egyéb, meg a konkrét technikai fogások megmutatása elsősorban arra való, hogy igazoljuk: bármi visszavezethető az alapokig.

   

Nos, hát... Kinek-kinek máskor és máskor csörren ugyan le a lényeg, de lám, előbb-utóbb mindenki megéli ezt az élményt. Onnan tudom, hogy sokan megfogalmazzák, elmondják...

Ez az IGAZI visszajelzés...

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr244313669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása