AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


Az ötlet és a megvalósulás 2.

2012.02.15. 11:29     Villányi László

Meglepetések sokkoltak...

Mielőtt hozzákezdtem volna a RENDSZER megalkotásához - mint afféle mérmök - meg akartam tudni, mi a helyzet a hajvágás oktatásával. Kerestem tankönyvet, írott anyagot, kutattam a neten - mindent akartam, ami hajvágás témában fellelhető. A fő kérdés az volt, hogy mit tanulnak / tanítanak a hajvágásról nálunk?

Aki nem fodrász, az kapaszkodjon, aki fodrász, úgyis tudhatja az eredményt: nem találtunk konkrétumokat, csak vizsgatételeket!

Azt sikerült innen-onnan (elsősorban a netről) kibogozni, hogy négy alaphajvágást ismernek - vagy nem ismernek - (el) itthon. (Mert hogy van olyan "szaktekintély", aki ezt a négyet is vitatja.) De hogy ez a négy (vagy nem négy) mit takar?... Hogy pontosan, amúgy mérnökösen, "kockán", definiálva lenne?... el lenne mondva?... No, azt aztán nem.
Megkérdeztem fodrászokat: tévedek-e? A válasz: nem. OK. De ha ez így van akkor miből tanulják a hajvágást? A válasz: a fogásokat "csak" gyakorlatban leshetik el. Szakkifejezések? Ahány oktató, annyiféle. Van valamiféle "hivatalosan" meghatározott, felépített hajvágás tematika, magyarázatokkal, meghatározásokkal, összefüggesékkel? Nem tudják...
Azaz: nemhogy a tudás, de még a "leadott" anyag is az oktatótól függ! Hogy ki mennyit magyaráz, mennyit és mit mutat meg!... A hajvágásról szóló elméleti ismeretanyagnak még csak a vázára sincs semmiféle megállapodás, előírás, elvárás. Nincs elméleti minimum, amit mindenkinek tudnia kell.

Megnéztem step by step-eket. Gondoltam, hogy legalább ahhoz, hogy ezek használhatóak legyenek, mégiscsak kell egységes nyelvezet. (Ha ki-ki máshogy magyarázza el, hogy mi történik, akkor ki értené meg?...)
Találtam "videós" step-by step-eket - zenei aláfestéssel, de magyarázat nélkül. És találtam "fotós-leírósakat". Bátran állíthatom, hogy NINCS egységes nyelvezet, nincsenek pontos meghatározások. A folyamatokat ki így, ki úgy írja le. Az eredmény a következő: fotók nélkül - csak a leírás alapján -, lehetetlen a szerző után "csinálni"!

Itt már meghökkentem. Tényleg csak a mozdulatsorokat lehet ellesni? Tényleg nincs magyarázat, hogy mi miért és úgy történik? Tényleg maradnak ki dolgok, egyszerűen azért, mert nincs nevük? Létezik ez? Biztosan jól látom a dolgokat?
A megkérdezett fodrászok szerint igen. A fogásokat el kell lesni. Többségüknek senki nem magyarázta el (persze úgy, hogy meg is értsék), mi történik, ha hajat vágnak.
A vizsgakövetelmények persze adottak, és a vizsgára fel is lehet készülni. Vagyis inkább "be lehet tanulni", be lehet "magolni" azt a néhány hajvágás megoldást, amivel meg lehet szerezni a papírt. De a lényeg - az kimarad.

Nem állom meg, hogy ne idézzek be egy tanuló blogról egy bejegyzést. Íme:
"Pár osztálytársam tegnap modell volt a női alaphajvágás vizsgán a harmadéves vizsgázóknak, és bizony érdekes tény került napvilágra.
Ugyanis nem csalás, nem ámítás: X.Y. azt állítja hogy csak három női alaphajvágás létezik!! ...
Ki mondja meg nekünk akkor hogy mi alaphajvágás és mi nem? Illetve ha a vizsgakiírásban benne van a lefele hosszabbodó alaphajvágás, akkor miért nem fogadja el vizsgán X.Y.? De ha tényleg úgy van ahogy mondja, akkor mi miért nem így tanultuk? Ezt valaki kitalálta, vagy kapitális tévedés történt a vizsga kiírásakor?..."

Igen furcsán éreztem magam. Létezhet tankönyv nélküli szakképzés, mindenféle egységesség nélkül? Akkor meg hogy lehet, hogy annyi kiváló fodrászunk, világbajnokunk, mesterünk van? Van egy nagy szakadás köztük, és a nagy többség között? Ha van, miért van?

Megerősödtem hitemben: a RENDSZERRE égető szükség van. A kérdés viszont megmaradt: mindezeket felismerve hogyan is kezdjek hozzá?

Folytatás következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr444112468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása