AA

Tudatos frizurák

Az egyik legrégebbi és legszebb szakma a fodrász. Művelői megszépítik azokat, akik igénybe veszik a tudást, és a művészi elkötelezettséget, ami az igazi mestereket jellemzi. De vajon hogyan lesz valakiből "jó" fodrász? Van-e mód megfelelő képzések útján elsajátítani az alapokat? Amikkel aztán ki-ki kialakíthatja a hozzá kapcsolható egyediséget, stílust, módszereket, szemléletet? Blogunkban ezzel, és a szakma egyik alappillérével: a hajvágással foglalkozunk.

Továbbképzéseink - Start Up - 1. szint

Hívd a 06 30 383 45 75 - öt,
vagy nézd meg a honlapon !

Szerző


Villányi László - okleveles gépészmérnök, az EFG alapító tagja. Mérnökként az EFG Rendszer által reprezentált logikának, ok-okozati összefüggések- nek feltárója és oktatója.


Alapvágások?... Hiszen azok vannak ám!

2012.02.27. 20:25     Villányi László

Na jó, de minek, ha mégsem?   

Bár az alapok nem az alapvágásoknál kezdődnek, ez a téma nagyon izgalmas.
Nem találkoztunk olyan fodrásszal, aki ne hallott volna alapvágásokról. A kétségbeesett tanulóról már írtam, aki szerette volna tudni, hogy ha 4 alapvágás van, akkor miért csak 3 van? A legutóbbi oktatásunkon viszont volt egy hallgatónk, akinek meg csak kettőt tanítottak annak idején - igaz, férfi fodrász az illető. Minden esetre, ha statisztikailag nézzük a dolgot, a legtöbben azért négyről tudnak. ("Ki mondja meg nekünk akkor hogy mi alaphajvágás és mi nem?")

De mire is valók ezek az "alapvágások"? Csak úgy vannak, megemlítjük őket, aztán irány a süllyesztő? Vagy ezek a leggyakoribb frizurák, amiket érdemes gyakorolgatni? Mert a vizsgán ezek valamelyikéből lehet/kell választani? Mi az oka annak, hogy a step-by-step-ekben elvétve van említve a négyből maximum kettő? És ha így van, akkor miért kellett birkózni mindezzel a szakmunkás vizsgán?

Vagy esetleg komolyabb szerep is szánható az alapvágásoknak?

A problémát abban látjuk, hogy ezekben a kérdésekben sincs közmegegyzés. A megkérdezett fodrászok az itt láthó mindkét frizurát "hosszabbodónak" mondták. Igaz, az egyiket "lefelé hosszabbodónak", a másikat "előre hosszabbodónak".

   

Nem lenne ezzel baj, ha a "hosszabbodót" nem tanítanák (már ahol, persze) alapvágásként - IS. Az ugyanis még egy laikus számára is nyilvánvaló, hogy a két megoldásnak - azon kívül, hogy mindkettő szuper frizura - sok egyéb közös vonása nincs.
Csak zárójelek között jegyzem meg, hogy az "előre hosszabbodásnak" semmi köze a frizura struktúrájához. Ez a meghatározás egész egyszerűen a dizájnvonalat írja le. A jobboldali frizurának a dizájnvonala diagonál előre, a baloldalinak a struktúrája hosszabbodó.

A következő három ábra struktúrájában azonos, csak és kizárólag dizájnvonalában eltérő frizurákat mutat be, sematikusan. (Vízszintes, diagonál előre és diagonál hátra.)

       

Azt is tapasztalom az oktatásainkon, hogy az alapvágások meghatározásával is baj van. Mindenki el tudja mondani, vagy inkább "le tudja írni" az általa ismert alapvágásokat, de precíz meghatározást nem nagyon hallani. Ami pedig forgalomban van, az egyes frizurákra érvényes lehet ugyan, de a frizurák 99%-át nem írja le. Emiatt lesz minden egyes új trend önálló, magányos, alkotóelemeire nem bontható frizura. És ezért kell minden egyes új frizura megjelenésekor újra és újra előlről megtanulni annak vágását.

Mi EFG-sek hisszük és tanítjuk, hogy az alapvágások sokkal többre hivatottak. Pontosabban fogalmazva: az alapvágás-technikák. Mert más a frizura, és más a technika - de ilyen mélységekbe most nem szeretnék elmerülni...
Bármely frizurára érvényesen meg tudjuk mondani, hogy mit értünk struktúrán. Ennek segítségével pontosan meg tudjuk határozni az alapokat. Méghozzá úgy, hogy ezek a meghatározások érvényesíthetők minden frizurára, még a lehető legbonyolultabbakra, vagy azok részeire is. Így azután a legösszetettebb frizurákat is egyszerűen le tudjuk írni. A kinézetét, besorolását, de az elkészítés technológiáját is. Azt gondoljuk, hogy a hajvágás megértésének és taníthatóságának mindez alapfeltétele.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosfrizurak.blog.hu/api/trackback/id/tr164218040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása